Terapija celulita akustičnim talasima (AWT)

Intervju sa Dr. Popović objavljen u posebnom izdanju "Zdravlje" časopisa Lisa decembra 2012. Razgovor je vodila Dragana Aleksić.

.

Celulit se obično pojavljuje na butinama, zadnjici i nadlakticama. Osim estetskog izgleda, koji najčešće dominira kao glavni problem, pravi problem je medicinske prirode i egzistira kao medicinska dijagnoza. Neravnoteža između proizvodnje masti (lipogeneze) i razbijanja masti (lipolize) unutar ćelija vodi do formiranja velikih masnih ćelija koje su tipične za celulit, dajući koži ružan izgled narandžine kore. O novijem pristupu eliminisanja ovog sve učestalijeg problema, razgovarali smo sa Dr. Gordanom Popović, specijalistom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Šta je šokvejv terapija (AWT)? Kada se primenjuje?

- Šokvejv (AWT shockwave) terapija koristi akustične talase koji se uvode u ugroženu regiju tela. Ti talasi se koriste u medicini sa velikim uspehom od 1980. godine za razbijanje kamena u bubregu, a od 1990. godine za tretiranje ortopedskih i reumatoloških oboljenja i stanja kao što su povrede tetiva i mišića, kao i kalficikata (takozvani petni trn). Poslednjih godina se koriste i za tretman celulita- aplikuju se na regiju zahvaćenu celulitom, a rezultati su: glatka i podmlađena koža, sagorevanje deponija masti, učvršćivanje vezivnog tkiva i poboljšano zadržavanje masnih ćelija u potkožnom sloju, kao i smanjenje obima na ugroženim područjima, što pruža efekat mršavljenja.

Kako zapravo deluju akustični talasi?

- U okviru tretmana se koriste visokoenergetski zvučni talasi pod pritiskom, koji se u vidu komprimovanog vazduha primenjuju na određenoj regiji tela. U telo pacijenta se uvode u vidu visokofrekventnih oscilacija, što izaziva ubrzano pulsiranje tretirane površine, bez oštećenja tkiva. Snaga zvučnih šok talasa razbija i uništava vezivna vlakna, poboljšava lokalnu cirkulaciju i stimuliše proizvodnju kolagena. Delovanjem na vezivno tkivo, oslobađaju se zapušene masti, voda i toksini, pa uz dovoljan unos vode može da se govori o nekom vidu detoksikacije.

Koliko tretmana je potrebno da bi se videli prvi rezultati?

-Celulit se tretira u intervalu od tri-četiri dana (potrebno je pet do petnaest tretmana), i to do 90 minuta po tretmanu. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana.Preporučene dodatne mere: tretman treba upotpuniti unošenjem dva do tri litra tečnosti kako bi se osigurala eliminacija toksina i otpadnih produkata metabolizma. Takođe, nakon pregleda lekara pravi se individualni program koji se sastoji iz kombinacije različitih tretmana. Ovakav pristup je pokazao najbolje rezultate. 

Za koje još zdravstvene probleme se koristi tretman akustičnim talasima?

Šokvejv terapija se od 80-ih godina prošlog veka koristi kao alternativa operativnom lečenju, obično posle neuspelih uobičajenih konzervativnih terapijskih metoda u tretiranju zdravstvenih problema, kao što su: miofascijalne triger tačke (čvorići u mišićnom tkivu, posebno osetljivi na bol), trn u peti (bol ui području donje i unutrašnje strane pete) i kalcifikati na drugim mestima (masivno taloženje taloženje kalcijumovih soli), oboljenja tetiva i tetivnih pripoja (teniski lakat, golferski lakat, bolni sindrom Ahilove tetive), hroničnih bolnih stanja na tetivama (tendinitis - upalni proces u mišićnim tetivama). Od 2010. počinje upotreba akustičnih talasa u akupunkturi (šok talasna akupunktura), kao jedan od novih oblika terapije bola.

Postoje li neka ograničenja? Ko može da koristi terapiju akustičnim talasima?

- Terapija može da se primenjuje i kod osoba bilo kog starosnog doba i pola. Ipak, češće su žene korisnici ovih tretmana - zbog veće ugroženosti, odnosno hormonalnog disbalansa i sledstvene promene vezivnog tkiva i pojave celulita. Važno je naglasiti da osteoporoza (krtost kostiju) nije kontraindikacija za upotrebu akustičnih talasa. Kontraindikacije su, u stvari, iste kao i za ostale vidove fizikalne terapije: febrilna stanja (visoka telesna temperatura), malignitet, ozbiljnija oboljenja kardiovaskularnog sistema...