Tehnika Miofascijalnog Otpuštanja

Tehnikom miofascijalnog opuštanja  obrađuju  se duboke i površne fascije, kao i fascije organa.

Fascija je gusta vlaknasta mreža vezivnog tkiva, koja u vidu tanke ovojnice prožima sva tkiva u našem organizmu i obavija svaki organ kao vrećica. Na taj način, fascija povezuje sve delove našeg tela u jedan celoviti sistem.

Rad na fasciji spada u manuelne tehnike i uključuje  pregled (dijagnostiku problema) i dovođenje čitavog tela u balans.

Prilikom tretmana koriste se različite vrste pokreta određenog pritiska, počev od nežnih masaža (upotrebom samo nekoliko prstiju) do dubinskih  masaža tkiva koje su takođe veoma nežne, ali vrlo efikasne. Ovi pokreti namenjeni su opuštanju skupljene fascije, ”rasplitanju”  fibroznih niti i  vraćanju fascije u normalno stanje. Tretmani su veoma opuštajuci, do tačke  na kojoj većina utone u san, traju jedan sat i sprovode se nekoliko puta. Postoje slučajevi kod kojih se javlja pojačan intenzitet bola koji retko traje duže od jednog dana, a nakon toga bol nestaje.

Program tretmana se menja  zavisno od povratne informacije dobijene od pacijenta.

Tehnika miofascijalnog opuštanja pomaže kod bola u leđima i vratu, bola u karlici, sportskih povreda, bola u licu i vilici (TMJ), neurodisfunkcija, hroničnog umora, bolnih ožiljaka, miofascijalnog bola, anksioznih i depresivnih stanja.