Saveti za putovanja bez bola

Sledeći saveti namenjeni su onima koji, zbog hroničnih tegoba, imaju poteškoće tokom putovanja.

Za mnoge, putovanje može da predstavlja izazov. Sedeti u kolima, avionu, autobusu nije baš najudobnije, pogotovo kad je dugačak put u pitanju, što može izazvati pojačanje postojećih tegoba. Sledeći saveti namenjeni su onima koji, zbog hroničnih tegoba, imaju poteškoće tokom putovanja.

1. Pravite česte pauze

Ustajati i šetati svakih 30 minuta, najviše na 1h. Čak i u avionu, krećite se što češće, jer sedenje može da pogorša bol.

2. Istežite se

Istezanje je nekad i važnije od samih vežbi, jer nam omogućava nesmetane pokrete, a povećanje fleksibilnosti je dobra prevencija od povreda. Istezanjem mišića pomažemo da kičma bude u pravilnom položaju, a ostalim zglobovima olakšavamo funkciju pokretljivosti i time smanjujemo bol i posledice dužeg sedenja. Uz poboljšanje cirkulacije i elastičnosti, istezanje nam podiže i nivo energije i stoga se istezanje preporučujekadgod se osećate pospano i umorno.

3. Hladne analgetske kreme

Hladni gelovi kao Biofreeze koriste hladni efekat mentola da ublaže bol. Aplikacijom hladnih gelova na bolno mesto, poništavaju se bolni signali i prirodno se budi unutrašnji mehanizam tela za oslobađanje od bola.

4. Tople anti-reumatske kreme

Šire krvne sudove, poboljšavaju ishranu u datoj regiji i relaksiraju mišiće.

5. Dinamički jastuk za sedenje koji podržava Vaša leđa

Jastuk koji je terapijski oblikovan prema Vašem telu pomažeda kičma bude u pravilnom položaju i oslobađa Vas od napetosti i bola.

Postoje i dinamički jastuci za sedenje, koji dodatno angažuju mišiće.

6. Tens struje i aparati za kućnu upotrebu

Transkutana električna nervna stimulacija (TENS) predstavlja jako efikasnu neinvazivnu terapiju protiv bola. Ima malih aparatapredviđenih za kućnu upotrebu i putovanja, i onimogu da Vam olakšaju tegobe. Takođe, postoje aparati kao Bemer, za poboljšanje mikrocirkulacije, koji se posebno pravi i u malom izdanju veličine jastuka za sedenje, čime se znatno olakšava putovanje.

7. Homeopatija

Homeopatski lekovi su prirodna pomoć bez nuspojava, deluju brzo i nisu u sudaru ni sa kakvim lekovima koje uzimate. Cena im je pristupačna i dovoljno su mali da svuda možete da ih nosite. Najpopularnija za put bila bi Arnica, za mišiće, kao i smirenje i adaptiranje na promene. Takođe su i svima dostupne Bahove kapi za olakšanje raznih tegoba, a postoje napravljeni miksevi za jet-lag, mučninu, nesanicu, jačanje imuniteta itd.

8. Jastuče za vrat punjeno memori penom ili košticama trešnje

“Kifla” punjena memori penom ili sličnim adaptibilnim materijalom ispunjava krivinu vrata i na taj način relaksira vratne mišiće, postavljajući glavu i vrat u najpovoljniji rasterećujući položaj.

Time se omogućava nesmetana cirkulaciju u krvnim sudovima vrata, a samim tim i dotok krvi u glavu.

Jastuk punjen košticama trešnje ili heljde, uz rasterećujuću funkciju, pruža i mikromasažu vratne regije i time dodatno poboljšava prokrvljenost i smanjuje napetost u mišićima. Preporučuje se zagrevanje jastuka kod artritisa, upala, bolova u zglobovima, umornih i upaljenih mišića, stresa tokom dana, upale ušiju i glavobolja.

9. Kragna za vrat

Često se koristi posle povrede vrata, jer smanjuje pritisak na bolno područje i rasterećuje i fiksira kičmeni stub. Ako se upotrebljava duže od dve nedelje, može doći do neželjenih posledica, pa se dugotrajna upotreba ne preporučuje.

10.  Kinezio trake

Čine da mišić bude u pravilnom anatomskom položaju, što samim tim utiče na njegovu efikasnost, rasterećenje od bola i zaštitu od povrede. Mogu da se stavljaju i kod otoka, jerpodstiču drenažu te regije i prave kompresiju.

11. Maska sa magnetnim trakama za opuštanje

Ovakvi proizvodi kombinuju efekat dejstva statičkog magnetnog polja i stimulacije akupunkturnih tačaka. Time dovode do poboljšanja cirkulacije, opuštanja mišića iumanjenja bola. Postoje trake za oči, vratni i lumbalni deo, kao i za lakat i kolena.

12. Podržite Vaša stopala

Nošenjem ortopedskih uložaka obezbeđuje se zdrava funkcija stopala, ali njihovo dobrotvorno dejstvo je još šire. Rasterećenjem tačke oslonca stopala smanjuje se umor, bolovi u mišićima i pospešuje cirkulacija. Takođe, čitavo telo dolazi u pravilan položaj i time se smanjuju bolovi u kolenima, kukovima i kičmi.

Takođe, nošenjem kompresivnog zavoja možete da relaksirate stopala i smanjite otok. Sve češće se koriste i kompresivne čarape, namenjene za putovanja.

 

13. Pažljivo sa prtljagom – naučite zaštitne položaje

Prtljag dižite polako i probajte da to činite u više manjih pokreta. Na primer, kada podižete prtljag u kabini, prvo ga stavite na sedište, a potom u narednom pokretu u pretinac. Kada ubacujete kofer, savijte kolena i koristite mišiće nogu, a ne leđa. Izbegnite bilo kakav okret, ’tvist’ odnosno uvijanje kičme, teške predmete nosite što bliže telu i probajte da izjednačite teret na obe strane. Ako nosite torbu na ramenu, gledajte da menjate strane da ne opteretite samo jednu.

 

Kod otklanjanja  bola u leđima, najvažnije od svih navedenih saveta je da budete strpljivi i uporni. Svakodnevne vežbe, individualno određene i dozirane  treba redovno raditi i pripremati se za put. Ne treba očekivati da će hroničan bol brzo proći i treba imati na umu da je telo dugo slalo poruku unutrašnjeg disbalansa koji treba da se ispravi, a koji put može itekako da pogorša.

Stoga, budite uporni, strpljivi i disciplinovani. U svakom slučaju treba reagovati, a ne ignorisati bol.

Naravno, ako patite od hroničnih bolova, ne zaboravite da ponesete lekove sa kojima imate dobro iskustvo da su vam uspešno ublažili tegobe.