Kako se rešiti mišićnog spazma

Postoje mnogi načini da se rešite ovog neprijatnog i limitirajućeg bola.

Šta je mišićni spazam, a šta istegnut mišić?

Spazam je karakterisan nevoljnom kontrakcijom mišića, tenzijom koja rezultira u neugodnosti i bolu. Uglavnom se desi kad mišići nisu dobili potrebne nutrijente, kad su nivoi magnezijuma i kalcijuma u telu niski, kad je organizam dehidriran ili kad se nerv zgnječi.

Za razliku od istegnutog mišića, spazam ne mora biti izazvan povredom. Oni su česti u leđima, nogama, ali mogu da se dese bilo gde u telu.

Istegnut mišić je česta pojava u vratu i donjem delu leđa, i često je rezultat nepravilnog vežbanja, tačnije fokusa na određenu grupu mišića, dok su drugi zapostavljeni, čime se pravi disbalans.

Tretman

Srećom, postoje razni načini kako da se otarasite ovog izrazito neprijatnog bola.

  • Održavajte odgovorajuće nivoe elektrolita

Ključno je da imate izbalansiran nivo magnezijuma, a kod žena on često opadne neposredno pred početak menstrualnog ciklusa. Ali, njegove rezerve se takođe istroše kad se previše vežba bez odgovarajućeg unosa koji vam je potreban za tu količinu fizičke aktivnosti. Generalno, magnezijum pomaže u opuštanju mišića i stoga ga je dobro uzeti pred spavanje, dok je kod grčeva u listovima uglavnom uzrok nizak nivo kalijuma, koji takođe ume da uzrokuje nizak krvni pritisak i fizičku slabost.

  • Pijte dovoljno vode

Voda pomaže u ishrani mišića, ​kao i njihovom čišćenju. Tako da ako ste dehidrirani to svakako može doprineti spazmu i stoga to treba sprečiti uzimanjem barem 8 čaša vode dnevno. Ali, imajte na umu da vežbanje, visoke temperature i višak kilograma podižu ovaj minimalni unos.

  • Koristite Epsom So

Relaksiranje​ je ključno, s obzirom da stanje spazma znači upravo da je mišić duži period zategnut. Epsom so je bogata magnezijumom i apsorbuje se preko kože da bi se izbegle digestivne smetnje koje oralni unos može da izazove. Možete napraviti kupku, ali pošto se ona ne preporučuje onima koji imaju srčane smetnje, možete i namazati u obliku gela nakon tuširanja i trljati. Takođe, možete dodati esencijalna ulja kao što je lavanda da pojačate relaksacioni efekat.

  • Masaža

Masaža​ smanjuje tenziju, poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mišića, time pomaže povređenom mišiću da se što pre oporavi. Relaks i sportska masaža su dobre za upaljene mišiće u zavisnosti od individualnog ukusa, dok triger terapija stvara pritisak na akupresurne tačke, a šijacu uključuje neuromuskularne terapeutske elemente. Yumeiho je japanska manuelna tehnika koja se bazira na gnječenju, istezanju mišića i reponiranju zglobova koji su minimalno disclonirani, sa najvećim fokusom na karlicu. Takođe se u klasičnim oblicima mogu dodati kamenje ili komprese da pojačaju toplotu kod bolnih delova, sa kremama koje izazivaju tople ili hladne senzacije. Tens Plus tim Vam je na raspolaganju svakog dana u nedelji, da uz preporuku lekara i terapeuta, poštujući oblik masaže koji Vam najviše prija, nađemo idealnu kombinaciju tretmana.

  • Dobro držanje

Bol u mišićima je često posledica lošeg držanja. Osim vežbi za jačanje leđa, nošenje uložaka u cipelama Vam takođe mogu biti od pomoći u podržavanju kičme. Ulošci ublažavaju pritisak na kičmu, kukove i kolena time što absorbuju udar.

  • Istezanje

Ljudi koji redovno vežbaju su fleksibilniji, imaju veću mišićnu masu i manje su podložni grčevima. Jako je bitno da se istegnete 10 min pre, kao i posle vežbi, posebno kod osetljivih regija, da dovedete kiseonik do vaših mišića, tetiva i ligamenata. Istezanje igra veliku ulogu u zaštiti od povreda.

  • Smanjite posledice sedenja

Dok sedite, gledajte da to bude na kvalitetnoj stolici koja će ublažiti pritisak na karlicu i time neće dovesti do manjeg dotoka kiseonika za tkiva u donjem delu leđa, kao i organe digestivnog i reproduktivnog sistema. Gledajte da vam ramena i vrat ne budu povijeni ka kompijuteru, da ustajete s vremena na vreme, prošetajte se i istegnite. Jedan od najgorih pozicija je držanje telefona između ramena i glave, gledajte da to izbegavate.

  • Zdrav san

Dobar san može da pomogne Vašem telu da se samo regeneriše. Dobra postura kičme je bitna i dok spavamo.​ Izbegavajte spavanje na stomaku, izaberite kvalitetan jastuk. Znaćete da ste spavali u ispravnog poziciji ako se budite osveženi bez ikakvog bola, a to je najbolja priprema za dnevne izazove.​​

Klasična elektroterapija se odavno koristi da ublaži ovaj bol i uvek da dobre rezultate. Uglavnom se koristi kombinacija elektrostimulacije, ultrazvuka, tecar terapije, shockwave-a o kojim možete pročitati više na našem sajtu.​

Najvažnije je da osluškujete svoje telo. Ovaj bol se može rešiti, ali treba biti uporan i slušati šta je telu potrebno da bi se povratilo u svoj balans. Jako je bitno da reagujete na prvi znak bola i ne čekate da se taj spazam cementira. Budite uporni sve dok ne budete obavljali sve dnevne aktivnosti sa lakoćom.