Kako ublažiti posledice sedenja na poslu

Sledeći saveti namenjeni su za prevenciju, kao i ublažavanje tegoba izazvanih dugotrajnim sedenjem.

.

Ljudi koji rade u kancelarijama su podložniji hroničnom bolu u leđima u odnosu na one čiji je posao fizički aktivan. Dokazano je da hroničan bol utiče na funkcije mozga, donoseći smetnje u pažnji, lošije pamćenje kao i donošenje odluka i drugih socijalnih veština. Dodatno, Harvard Medicinski centar je došao do zaključka da hroničan bol doprinosi poremećajima raspoloženja, kao što su depresija i anksioznost, poremećajima u spavanju, teskobe u adaptaciji, dovodeći do lošijeg kvaliteta veza sa prijateljima, porodicom i partnerom.

Jedan od glavnih uzroka bola u leđima i vratu je loš položaj Vašeg tela u toku dana. Sledeći saveti su namenjeni prevenciji ili ublažavanju postojećeg bola.

Zaštitni položaj

Trudite se da držite glavu i vrat u horizontali sa linijom ramena, umesto da vam je glava pognuta i isturena napred.

Držite stopala u širini ramena, na ravnoj podlozi, da se smanji tenzija u člancima i kolenima. Idealno, kolena treba da budu savijena na 90 stepeni, direktno iznad članaka. Ovaj položaj olakšava kičmi da ostane u pravilnom položaju. Ramenima napravite pokret unazad i na dole, zamišljajući da na glavi balansirate tanjir. Za žene, trudite se da vam noge ne budu prekrštene- ovaj položaj otežava kičmi da ostane u pravilnom položaju, pritom prekida dotok krvi venama i nije prigodan za karlicu. Trudite se da telefon ne držite između ramena i uva tokom dužih razgovora jer je to jako naporan položaj za vrat.

Istezanje

Izuzetno lako, a efektno istezanje je da se prosto iz stolice spustite do poda. Napravite 'oklop' leđima kao kornjača da se rastereti kičma. Dišite duboko i uravnoteženo, idealno bi bilo ako možete da izbrojite do 6 i za udah i izdah. Uglavnom dišemo samo plućima umesto stomakom, tako da slobodno počnite sa 3 ako vam je teško. Druga istezanja uključuju podizanje i spuštanje ramena, preklapanje jedne ruke preko drugog ramena, lagani okreti glavom, izvlačenje kao da 'berete jabuke' itd. Najbolje je da slušate Vaše telo koje će Vam samo reći kakav pokret mu je potreban da se rastereti tenzije u delu koji Vas muči. Terapeut Vam ovde može pomoći sa dizajniranjem vežbi kinezioterapijom, kao i lepljenjem kineziotraka da Vam održe 'dobar' položaj i umanje bol. Sve vežbe treba da se izvode polako, sa zadržavanjem krajnjeg položaja 5-10 sekundi, sa istom tolikom pauzom. Svaku vežbu ponovite bar dva puta.

Naravno, ne zaboravite da pravite pauze u radu i da se bar svakih sat vremena 'prošetate'. 

Pravilno disanje

Dišite stomakom. Za vreme udaha, probajte da 'zalepite' stomak do kičme da angažujete mišiće.

Jastuk za podršku leđima

Jastuk koji je terapijski oblikovan prema Vašem telu pomaže Vam da kičma bude u pravilnom položaju, oslobađajući Vas od napetosti i bola prilikom upotrebe.

Postoje i dinamički jastuci za sedenje koji angažuju mišiće.

Dimanički jastuci za sedenje i balansirajuća podloga

Zbog svog funkcionalnog dizajna i dinamičkih karakterstika, ovakvi proizvodi za zdravo sedenje doprinose prevenciji bola u leđima. Sedenjem i kretanjem istovremeno, mišići čija je funkcija stabilizacija torzoa su aktivni, a uspostavljanjem ravnoteže izbegava se nepravilan položaj kičme.

Fizikalna terapija, manuelni tretmani i vežbe 

Postoji široki raspon tretmana koji mogu da umanje bol, ali najveći efekat se dobija kombinacijom terapija uz individualno određene vežbe koje pacijent treba da disciplinovano radi sam. Primeri tretmana su miofascijalno otpuštanje, relaks masaža, medicinska masaža i naravno fizikalna terapija uz kineziterapiju.

Najbitnije je biti uporan i disciplinovan. Telu je bio potreban jako dugačak period da dođe do disbalansa, i barem isto toliko će mu biti potrebno da se povrati u balans. Obzirom da ne možemo potpuno ukloniti uzroke bola (kao što je dugotrajno sedenje), osim terapijskih tretmana, bitno je napraviti promene gdegod je to moguće i amortizovati loše uticaje. Na  taj način, organizmu se olakšava povratak u prirodno i zdravo stanje.