Osteopatija

Placeholder Image

Adolescenti

Sa ili bez bola, osteopatija pruža odličnu podršku adolescentima tokom njihovog razvoja. Kako deca rastu, izložena su mnogim promenama i preokretima, kako psihičkim tako i fizičkim. Ponekad se mogu pojaviti bol u leđima i posturalni poremećaji, bez obzira da li su povezani sa skoliozom ili ne, poremećajima hodanja zbog oblika kolena ili stopala, kao i patologijama rasta.

Osim toga, osteopatija može pomoći i kod bolova u stomaku i poremećaja mokrenja, problema sa koncentracijom, poremećaja sna i raznih stresnih stanja uobičajenih u ovom uzrastu. Podrška ortopedskom i ortodontskom radu, post-hirurški ili posttraumatski oporavak (pad, uganuća i sl.) se od malih nogu zbrinjava osteopatijom.

Imajte na umu da je neophodno da takozvana "atletska" deca imaju redovne osteopatske kontrole kako bi se izbegla bilo kakva ugradnja hroničnih patologija i kako bi se optimizovao oporavak i njihov učinak.

Placeholder Image

Bebe

Od prvih dana života, bebe mogu osetiti nelagodnost ili čak i bol koju im te teško da izraze uzrokovanu grčevima, prvim zubićima, refluksom, ukočenim vrata itd.
Osteopatija na neżan način ublažava simptome i daje savete roditeljima kako da obezbede dobrobit, kao i dobar psihički i fizički razvoj bebe. Konsultacije od prvih dana života, zatim s vremena na vreme su odlična prevencija odredjenih poremecaja u odraslom dobu.

Odrasli

Ni blagi bol nije "normalan", jer on ukazuje na znak upozorenja koji šalje telo. Dozvoliti bolu da se pojavi, bez obzira na njegovu lokaciju, otvorena su vrata da on postane hroničan. Što duže bol traje, duže će trajati tretman. Čak i blagi bol nije "normalan", on ukazuje na znak upozorenja koji šalje telo. Dozvoliti bolu da se pojavi, bez obzira na njegovu lokaciju, otvorena su vrata da on postane hroničan. Što duže bol traje, duže će trajati tretman.

Poremećaji mišićno-skeletnog sistema su glavni uzroci profesionalnih bolesti kod odraslih. Često su uzrokovani uslovima i prirodom posla koji se obavlja (držanje, intenzivan i stresan ili preterano sedeći tempo itd.).
Osteopata tada dolazi da obavi negu u cilju lečenja funkcionalnih poremećaja i raznih oboljenja. Pored toga, ublažava simptome povezane sa lezijama koje osteopatija ne može da reši (npr. osteoartritis).

Seniori

Sa godinama telo je podvrgnuto sve većim stegama, postaje krhko, zglobovi čvršći, kosti manje čvrste... Ove promene mogu da izazovu nelagodnost kod starijih u obavljanju određenih radnji u svakodnevnom životu. Sa godinama telo je podvrgnuto sve većim stegama, postaje krhko, zglobovi čvršći, kosti manje čvrste... Ove promene mogu da izazovu nelagodnost kod starijih u obavljanju određenih radnji u svakodnevnom životu.

Osteopatija tada ublažava ove tegobe i olakšava pokretljivost zglobova. Namenjen je i preventivnom delovanju kako bi se odložio nastanak značajnijih funkcionalnih poremećaja, smanjili poremećaji lokomocije i kretanja, kao i delovali na usporavanje probave ili različite bolove u leđima.

Sportisti

Bilo da ste rekreativni sportista ili sportista visokog nivoa, osteopatija može da vam pomogne i da vas prati u svakodnevnom životu, kako fizički tako i psihički. Pre, tokom ili posle fizičkog izvođenja, osteopat vam omogućava da se pripremite, podržite, poboljšate oporavak, performanse i sprečite povrede.
Svi sportisti su u jednom ili drugom trenutku izloženi bolovima u mišićima, tendonitisu ili još ozbiljnijim traumama kao što su uganuća, suze, dislokacije, prelomi.

Osteopata tada deluje sam, pored ili u bliskoj saradnji sa drugim stručnjacima (lekari opšte prakse, fizioterapeuti, hirurzi, kiropodisti, nutricionisti, sportski treneri, itd.) u cilju otklanjanja ovih funkcionalnih poremećaja. Sportska osteopatija je koliko lekovita toliko i preventivna.

Placeholder Image

Trudnice

Osteopatija ublažava bolove povezane sa trudnoćom, olakšava pripremu za porođaj i pomaže novopečenoj mami da se oporavi nakon porođaja.
Tokom trudnoće, žena je sklona bolovima u donjem delu leđa koji su ponekad povezani sa lažnim išijasom, karličnim asimetrijama, refluksom i poremećajima tranzita, problemima sa cirkulacijom (sindrom teških nogu), glavoboljama, anksioznošću, hemoroidima itd.

Osteopatija takođe može pomoći bebama u sedištu da se pravilno pozicioniraju, što omogućava majci da bude udobnije, manje bez daha, a posebno da umanji sve neprijatnosti teškog porođaja za sve (klešta, gumene čašice, epiziotomija, carski rez, razne lezije za bebe itd.)

Postpartum, osteopatija omogućava povratak u položaj pre trudnoće, promoviše perinealnu rehabilitaciju balansirajući komponente koje su možda bile poremećene tokom porođaja (međica, karlica, trtica, itd.)