Kako se izboriti sa urinarnom inkontinencijom

Iako je svaki slučaj individualan, problem inkontinencije je skoro uvek rešiv.

Urinarna inkontinencija je češća kod žena nego kod muškaraca pošto su česti okidači trudnoća, porođaj i menopauza. Ipak, jedan od najčešćih uzroka je gojaznost, usled većeg pritiska na abdomen i time bešiku. Kod muškaraca je često propraćena uvećanom prostatom, a nekad i dijabetesom.

Slaba kontrola bešike ne uzrokuje veće zdravstvene probleme, ali je dosta neprijatna. Srećom, ovaj problem je skoro uvek rešiv i nije neizbežna posledica starenja. 

Izmene u životnim navikama mogu biti od velike pomoći, a iskustvo je pokazalo da su ovih 10 strategija najefektnije.

1. Vežbe za jačanje karličnog dna

Inkontinencija se odražava slabim mišićima karlice. Jedna od najpoznatijih metoda za njihovo jačanje su Kegelove vežbe, ali Aviva metod je jos sofisticiraniji i efektniji sistem vežbi koji se bavi ovim često zaboravljenim mišića.  U toku sedenja, ovi mišići dosta trpe usred pritiska koji reproduktivnim organima znatno smanjuje dotok kiseonika. Mišići karlice su podrška ne samo bešici, već takođe i materici, tankom crevu i rektumu. Pod karlice se može jačati i tokom trudnoće i posle porođaja da spreči pojavu inkontinencije. Rezultati se mogu videti nakon par nedelja, ali za najbolji efekat najbolje ih je raditi duži period. Neke su toliko neupadljive da se mogu raditi dok sedite za stolom. Za najefektniji tretman, Aviva metod ima poseban program za jačanje karličnog dna koji traje od 30-45min.

 

2. Električna Stimulacija

Mnogi vežbači su u početku obeshrabreni zato što ne mogu da osete karlične mišiće već samo aktiviraju gluteus kao i abdominalne mišiće. Ovde elektrostimulacija može biti od velike pomoći jer se posebna elektroda postavi unutar vagine/rektuma, i pomoću nje se sprovodi struja kojom se dovodi do kontrakcije mišića. Ovaj vid elektrostimulacije možete dobiti i u ordinaciji, kao i kod svoje kuće, zahvaljujući raznim kućnim varijantama ovih aparata.

3. Povećajte unos vlakana

Ovaj prirodni sastojak rešava problem konstipacije koja je okidač urinarne inkontinencije. Može se naći u:

  • proizvodima od celog zrna

  • povrću kao što je avokado

  • grašku, sočivu

  • semenkama

  • orasastim plodovima 

Ostavićemo Vašem nutricionisti da vam odredi idealnu dnevnu meru, ali svakako je ovaj sastojak lako ubaciti u jela na pr poprskati salatu semenkama golice i susamom. Najbitnije je da ne zaboravite da vlakna rade najbolje kad upiju vodu tako da pijte dovoljne količine vode da bi vam stolica bila formirana.

4. Izbegnite iritante

Kafein, alkohol i gazirana pića iritiraju bešiku i pogoršava postojeće tegobe. Isto važi i za energetska pića koja takođe prave nered sa signalima koje mozak odašilje ostatku tela. Treba naznačiti da su ova pravila individualna i zavise od individualnog nivoa tolerancije, najbolje ćete znati ako pređete na kafu bez kofeina i posmatrate da li dolazi do poboljšanja. Potom počnite da ponovo uvodite regularnu kafu postepeno i vidite da li se simptomi pogoršavaju.

Još jedna moguća izmena u dijeti je da izbegavate ljutu, kiselu kao i slatku hranu. Kisela voća nekima pogoršavaju simptome pa gledajte da izbegnete i citrusne čajeve, kao i kečap i paradajiz soseve. Ali iznenađujuće, i ananas pripada ovoj kategoriji, kao i čokolada koja nažalost sadrži i kofein i povećava kiselost organizma.

5. Održavajte zdrave nivoe Vitamina D i Magnezijuma

Studije su pokazale da su žene koje imaju dobar nivo D vitamina manje podložne poremećajima karličnog dna. Nažalost, mnogi nemaju dovoljne količine ovog sunčanog vitamina.

Magnezijum smanjuje spazam mišića i time pomaže bešici da se potpuno isprazni, rešavajući mučne neprospavane noći uzrokovane urinarnom inkontinencijom. Neke od namirnica koje su bogate magnezijumom su:

  • susam

  • banane

  • krompir

6. Otarasite se viška kilograma

Gojaznost dovodi do povećanog pritiska na organe u abdomenu i time dodatno nadražuje bešiku.

7. Pijte dovoljno vode

Puno vode može pogoršati stanje,  a s druge strane, premalo povećava rizik od urinarne infekcije. Preporuka je da se piju manje čaše vode u određenim intervalima umesto da pijete ceo dan po malo. Takođe, izbegavajte da pijete vodu 2h pre spavanja.

8. Trenirajte svoju bešiku

Pokušajte da pratite strog raspored tako što idete u kupatilo svakih par sati. Ako osetite potrebu pre određenog vremena, probajte da vežbama zadržite i vremenom ostvarite da prođe više vremena izmedju odlaska u toalet.

9. Vodite računa o fizičkom telu

Budite aktivni, izbor fizičkih aktivnosti je zaista skoro neograničen. Mnoge studije su pokazale da samo 30 minuta šetanja ili plivanja dnevno znatno poboljšava kontrolu bešike.  

10. Smanjite stres ili pojačajte svoje odbrambene mehanizme

Poznavanje relaksacionih tehnika može biti jako vredan alat., ne samo u borbi protiv stresa već i u kontrolisanju ovih mišića. Mnogo možete učiniti za sebe ako naučite da dišete pravilno i da se opustite u bilo kom momentu. Stres i problematična bešika nikako nisu dobra kombinacija, tehnike koje dovode do blagostanja uma i tela su brojne, među njima su joga, Qi Gong i Indian Balance.

Sve gore navedene strategije rade najbolje kad se praktikuju disciplinovano duži period. Za koju god da se opredelite, pratite svoj napredak, i vodite dnevnik šta vam je pomoglo, a šta je iziritiralo bešiku i izazvalo tegobe. Ne postoji univerzalan recept jer je svaki organizam drugačiji, ali taj jedinstven recept je mnogo lakše naći kad se otkrije uzrok. Samo budite disciplinovani i podsećajte se da je ovo stanje rešivo.