Vežbe protiv osteoporoze

Fizička aktivnost je često zaboravljen i nedovoljno korišćen lek, pogotovo kada je u pitanju prevencija i borba protiv osteoporoze.

Osteoporoza je bolest koju karakteriše smanjenje koštane mase i poremećaj njene strukture, usled demineralizacije kostiju koje polako gube čvrstinu i elastičnost, što povećava rizik od preloma. Najčešće stradaju kičmeni pršljenovi i kukovi i to prvenstveno kod žena po ulasku u menopauzu, jer tada slabi produkcija ženskih polnih hormona iz jajnika  koji imaju zaštitnu ulogu.

Da bi se ova bolest predupredila, neophodno je unositi dovoljne količine kalcijuma i vitamina D, izbegavati pušenje i alkohol, održavati normalnu telesnu težinu i redovno se baviti  fizičkom aktivnošću.

Fizička aktivnost je često zaboravljen i nedovoljno korišćen lek, pogotovo kada je u pitanju prevencija od osteoporoze.

Takođe, ove mere treba primenjivati i ako do bolesti dođe, jer u kombinaciji s lekovima, utiču na usporavanje smanjivanja koštane mase i ublažavanje tegoba.

Važno je da se ima na umu da nikad nije kasno započeti borbu protiv osteoporoze.

 Jedna studija  o ženama od 50 do 70 godina starosti pokazala je  da je kod onih koje su vežbale  koštana masa povećana za jedan odsto, dok je kod drugih, neaktivnih, došlo do gubitka od  2,5 odsto. Osim toga, one prve su stekle i veću mišićnu masu, bolje držanje i više samopouzdanja.