Bowen

Ovom metodom se stimuliše telo da se pokrene u pravcu samoizlečenja.
bowen-399-BS.jpg

Bowen terapijska tehnika spada u metode manuelnog rada na telu, originalno razvijena u Australiji od strane autora Tom Bowena. Ovom metodom se stimuliše telo da se pokrene u pravcu samoizlečenja, upotebom posebnih pokreta na tačno određenim tačkama na telu. 

 

Ona deluje na bilo koji disbalans koji postoji u organizmu bilo da je fiziološki, biohemijski, psihološki, ili emocionalni.

 

Bowen tehnika je komplementarna medicini, jer poboljšava i dopunjava, a ne ometa klasično medicinsko lečenje. Tretman čine nežni pokreti palčeva i prstiju preko mišića i vezivnog tkiva direktno na  koži ili preko lagane odeće. Tako se šalju signali duboko u telo, aktivirajući rad samih ćelija. Poznat je po tome što ubrzava rehabilitaciju pacijenata i popravlja kompletno unutrašnje stanje organizma.

 

Bowen tehnika je jedinstvena po tome što se njenom primenom aktivira više mehanizama istovremeno : autonomni nervni sistem-parasimpatikus,  proprioceptore, fasciju, neuro-limfatične tačke i limfnu cirkulaciju, akupunkturne tačke i meridijane, lučenje endorfina, itd.

Bowen metod se savetuje kod :

 • Bola u ledjima i lumboishialgije

 • Problema sa kukom, kolenom, skočnim zglobom i stopalom

 • Bola u preponama,disbalansa u karlici

 • Problema sa vratom i ramenima (,,Smrznuto rame,,)

 • Migrene i drugi tipovi glavobolja,problema sa temporomandibularnim zglobom

 • Sportskih i drugih  traumatskih povreda

 • Menstrualnih tegoba i drugih hormonalnih disbalansa

 • Fibromijalgija i sindrom hroničnog umora

 • Digestivnih problema

 • Respiratornih problema

 • ​Kod beba sa različitim problemima u najranijoj dobi (tortikolis, grčevi, pareza n.brachialis).

Treba imati na umu da se akutni problemi rešavaju se brže nego hronični, za koje je obično potrebno nešto više tretmana. Bowen nema kontraindikacija. Postoji samo nekoliko veoma specifičnih situacija u kojima su određene procedure kontraindikovane. Naime,  ceo proces samoisceljenja i vraćanja tela u balans obavlja samo telo prema svojim mogućnostima, a ne terapeut. Zato je ovo neivazivna i holistička tehnika.

Može se primeniti bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Kako izgleda tretman?

Bowen pokreti najviše podsećaju na pokretanje žica prilikom sviranja na gitari.Ti suptilni manuelni nadražaji se predaju mišićima, tetivama, ligamentima, nervnim završecima i vezivnom tkivu, koji dalje prenose signale perifernom nervnom sistemu, za svaku specifičnu lokaciju u telu. Stimulacije izazivaju povratni odgovor centralnog nervnog sistema (CNS), koji zatim putuje do odgovarajućih lokacija. Pokrenuti odgovorom CNS, na tim lokacijama otpočinju procesi pomoću kojih organizam sam sebe balansira, pojačava se i ubrzava proces korekcije različitih tkiva i struktura u telu. Umesto fokusiranja na pojedinačne probleme Bowen tehnika se najpre obraća telu kao celini, balansirajući rad autonomnog nervnog sistema.Bowen tehnika se najčešće radi u ležećem položaju, ali postoji i nekoliko procedura koje se izvode u  sedećem ili stojećem položaju

Na samom početku tretmana Bowen terapeut izvodi određeni set pokreta, a zatim izlazi iz prostorije. Pravi se pauza od minimum dva minuta.  Pauza je veoma važna za sve dalje korake. Naime, na taj način telu se daje vreme da procesuira ono što mu je zadato.

Tokom same pauze osoba može osetiti pulsiranje, strujanje,  hladnoću, toplotu, neku vrstu pritiska ili težine, pa čak i bol. Neki ljudi ne osete ništa, ali to ne znači da isceliteljski proces nije započet. Sve je individualno i zavisi od senzibiliteta svakog pojedinca. Odgovor tela najčešće se završi u ta dva minuta, ali može trajati i duže.Tokom Bowen tretmana nastaje stanje duboke relaksacije, čime se u organizmu pokreću urođeni procesi regeneracije koji organizam vraćaju u balans odnosno optimalno stanje zdravlja.

Bowen tretman u proseku traje 45-60 min, mada u zavisnosti od trenutnog stanja i problema može trajati kraće ili duže.

Zbog suptilnosti same tehnike i kontinuiranog odgovora tela, druge oblike manipulativnih terapija ne treba izvoditi četiri dana pre, ni pet dana nakon Bowen seanse, zato što mogu da utiču na njenu efikasnost. Posle tretmana treba ispoštovati 3 zlatna pravila:

1. Piti više vode (Važno je unositi dovoljnu količinu vode, najmanje šest do osam čaša dnevno. Na taj način pospešiće se izbacivanje toksina iz tela)

2. Šetati (preporučuje se lagana šetnja, što češće, naravno, koliko trenutno zdravstveno stanje to dozvoljava)

3. Ne kombinovati sa drugim metodama koje mogu poništiti “ poruku“.

 

Uobičajene reakcije na tretman :

 • Duboka opuštenost

 • Bolja pokretljivost

 • Delimično ublažavanje ili potpuni nestanak bola

 • Različite senzacije u telu kao npr. mravinjanje, grčenje, trzanje mišića, osećaj toplote

 • Češće uriniranje

 • Moguće pogoršanje simptoma do 24/48 sati nakon koga sledi poboljšanje

 • Bolje raspoloženje

 • Pospanost i umor ili osećaj pojačane energije